Visitant Anònim  [Participa-hi]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entitats col·laboradores
Participar
 - 
Instruccions
Consultar
  Observacions
    - 
El darrers 2 dies
    - 
El darrers 5 dies
    - 
El darrers 15 dies
 - 
Mapa dels jardins
 - 
Galeria d'imatges i sons
Dades i anàlisis
 - 
Dragó comú 2023
 - 
Esquirol 2023
 - 
Merla 2023
 - 
Mallerenga blava 2023
 - 
Pinsà comú 2023
 - 
Puput 2023
Informació
 - 
Darreres notícies
 - 
Agenda
 - 
Codi de conducta
  Ajuda
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
Fitxes de confusió
 - 
Fitxes de confusió
Sobre ocellsdelsjardins.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús

Instruccions

Perquè comptar els ocells del jardí?

Per ajudar als científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. Les aus migratòries vénen més aviat quan la primavera arriba abans d'hora? Les aus granívores vénen més a menjar als jardins quan manca aliment natural a l'hivern? Com afecta el desenvolupament urbà la capacitat de les aus per viure a la ciutat? Quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals? Aquestes i moltes altres preguntes tindran respostes gràcies a les teves aportacions!

Com participar a Ocells dels Jardins?

1) Registra't. La primera vegada que entris a ocellsdelsjardins.cat, has de fer clic a "Participa-hi" i completar el formulari d'inscripció. Un cop finalitzat el registre, rebràs una contrasenya per correu electrònic. Podràs canviar-la més endavant a través des de l’apartat "Correu electrònic i contrasenya" del menú “El meu compte”.

2) Dóna d’alta un jardí. Pensa que ha de ser un espai ben delimitat: un jardí, el teu hort, un espai concret d’un gran parc públic, el balcó de casa. L'hauràs de localitzar amb precisió en el mapa i donar-li un nom (el que tu vulguis). Desprès només cal omplir el formulari on es detallen les seves característiques (dimensions, hàbitat, ús de productes fitosanitaris, etc). Pots crear tants jardins com vulguis (des de l’apartat "Participar, Afegir un jardí"), i consultar o modificar les seves característiques (des de "Participar, Els meus jardins").

3) Compta els ocells. Només cal que anotis el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies d’ocells que has detectat al teu jardí durant un interval de temps definit. Pots fer el comptatge cada dia, un cop al mes o de tant en tant. Com a mínim, però, t’animem a que ho facis dos cops l’any: durant l'últim cap de setmana de gener (pel període hivernal) i l'últim cap de setmana de maig (pel període de nidificació). Més avall trobaràs tos els detalls sobre com fer els comptatges.

4) Introdueix les teves observacions. Només cal indicar el jardí, la data i interval de temps (hora d'inici i finalització del període d'observació), i el nombre màxim d'individus que has observat de cada espècie (clica a “Afegir les meves observacions”). Pots teclejar el número a la casella corresponent o fer clic sobre el dibuix de l'ocell (cada clic incrementa el comptador d’un en un). Quan acabis d'introduir les dades, clica a “Afegir” per registrar-les. És important comptar només els ocells que utilitzen el jardí (per exemple, per alimentar-se, refugiar-se, nidificar, etc), no els que el sobrevolen sense parar-s'hi ni fer-ne cap ús.


 

Com he de fer les observacions?

Quan he de comptar? Quan vulguis! Cada dia, un cop al mes o, fins i tot, de tant en tant. El projecte està en marxa durant tot l'any. Hi ha, però, dues dates en què animem a tothom a participar a l’hora: l'últim cap de setmana de gener (pel període hivernal) i l'últim cap de setmana de maig (pel període de nidificació). Pots participar només comptant els ocells en aquestes dues dates especials, però t’animem a que en algun dels teus jardins ho facis un cop per setmana, durant tantes setmanes com sigui possible. Com més comptatges es facin al llarg de tot l’any més i millor informació obtindrem.

Què he de comptar? Has de registrar només els ocells que estiguin fent ús del teu jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Per exemple, en el cas d’orenetes, només s’han de comptar els ocells que entren i surten del niu, que venen a veure aigua de la piscina, o que baixen a caçar insectes en el propi jardí.

Com he de comptar? Anota el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que has detectat durant l'interval de temps en que has estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que et semblen més interessants. Vigila, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Com recullo les meves observacions? Anota les teves dades a la Fitxa de camp del projecte. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Altra informació útil

Vols publicar imatges o sons associats a una observació? Pots fer-ho modificant l’observació corresponent (fent clic a la petita icona amb forma de llapis al costat de l'observació). S'obrirà una finestra des de la que podràs carregar una o més fotos i arxius de so; aquí també es pot canviar, per exemple, el nombre d'individus (en cas d’error) o afegir detalls sobre l'edat i el sexe de les aus observades. Les fotos publicades estan disponibles a "Consultar galeries" .

Vols esborrar una dada? Fes clic a la icona en forma de paperera i segueix les instruccions.

Vols més informació sobre una espècie? Fes clic a la "i" que hi ha just abans del nom de l'espècie o vés a les "Fitxes de les espècies".

La fitxa de camp

Pots descarregar des d’aquí la Fitxa de camp del projecte i imprimir-la per tenir-la sempre a mà a l’hora de fer les teves observacions. T’aconsellem escriure les teves dades en llapis, i així podràs reutilitzar-la desprès d’entrar les dades al web.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/fitxa2.jpg

Que facis unes molt bones observacions!

Contacte: marina.cuito@ornitologia.org

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024